14.12.2014 г.

КАКВО ОЗНАЧАВА ИМЕТО НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ВЛАДЕТЕЛ КУБРАТ?


Дълго време съм се удивлявал на способността на наши и чужди учени, успели от нещо просто и ясно да направят невероятна бъркотия. Като пример може да се посочи етимологическия анализ на имената на нашите древни владетели. Израстналият в Константинопол княз Кроват е известен на повечето сънародници под името Кубрат. Така ни бе натяквано години наред, така са го запомнили много хора, поради тази причина сложих този вариант в заглавието на тази статия.
                                  
Твърде много са заблудите изречени по адрес на княз Кроват-владетелят на Стара Велика България. Борис Симеонов не се колебае да го титулова като хан на българите, макар Теофан Изповедник да не споменава титлата хан нито веднъж. Вместо това старият летописец използва думата κυριος-господар. Алтхайм и Хаусиг предложиха тълкуване на личното име Кроват (Кубрат) като княз на червеите, което си е чиста гавра с историята и науката като цяло. Немет потърси обяснение с уйгурската дума кобрат, кобран  събирам, Г.Фехер пък предлага алтайската дума курт вълк. Моето лично мнение е, че това са все отчаяни опити да се скрие истината.

Макар да са уважавани и често цитирани учени Алтайм, Хаусиг, Фехер, Симеонов и др. в никакъв случай не са били непредубедени. Знаейки прекрасно, че редица стари автори (Д. Хоматиан, Л. Дякон, М.Аталиат, Й.Малала и т.н.) определят дедите ни като древен балкански народ, изследователите на нашето минало са били длъжни да потърсят тълкуване за името на Кроват и сред тракийската ономастика, това не е направено (или, ако е направено не е представено на широката публика). Тези езиковеди и историци са били длъжни също да представят на българския читател правилното изписване на името на нашия княз, а именно Кроват, не Кубрат, както те се опитват да ни внушат. Ето, оригиналното изписване в работата на Теофан е Кроват  Κροβατ.



Изображението е от антикварно издание на “Хронология” на Теофан Изповедник. С това издание са разполагали и повечето учени заели се с изучаване на нашата история.  

Без съмнение и Алхайм, и Фехер, и Симеонов са били запознати с работите на Херодот и Страбон, които споменават тракийското племе кровизи – Кροβυζοι, обитаващи областа Мизия (между река Дунав и Стара Планина). Виждаме, че тракийският етноним кровизи – Кροβυζοι и личното име Кроват  Κροβατος притежават идентичен корен – КРОВ.



Какво може може да е значението на КРОВ? Кровизите живеят в северо-източния край на Тракия, били са съседи на троглодитите ( хора живеещи в землянки). На старобългарски кровъ означава – покрив, жилище, защита.  Кровизи означава – живеещи в домове, под покрив, защитени. От това можем да отсъдим, че  Кроват  означава  покровител, пазител, защитник.

Със същата семантика като Кроват е и името на друг вожд на старите българи –Заберган. То е свързано със старобългарския глагол брегон грижа се, пазя, а и с тракийския теоним Баргидентис – пазещ децата.

Ето, какво му е сложното? Съществуват извори определящи българите като тракийски народ, има също тракийски етноними и теоними показващи ясна връзка със старобългарски имена. Какво е пречело името на княз Кроват да бъде определено като тракийско? Какво пречи и днес истината да бъде казана? Две обширни антропологически изследвания показаха, че българите са безспорно европейци по произход. Обичаите и погребалните ритуали на старите българи са били като тези на траките. Българските земеделски сечива, пастирски атрибути, народната носия са като тези на траките...и пак определени безсъвестни личности ни правят на азиатци.

Едно е ясно, манипулаторите на историята ни няма да си признаят греховете скоро. Важното е ние да знаем истината, да знаем, че през Ранното Средновековие земите на дедите ни са се простирали от Унгария до Крим и от Карпатите до Бяло Море наричано в древността Тракийско.

Дедите ни не са се молили на никого, не са чакали помощ от небето. Обединявайки сили те са успели да създадат една от първите ранносредновековни държави и да дадат писменост на руснаци, украинци, белоруси, сърби.

Хубавите неща трябва да се заслужат с много труд, търпение и постоянство. Големите промени не настъпват спонтанно, те са резултат от духовната (а дори и физическа) промяна на много индивиди. В определен момент се достига критична маса и старият модел на обществото умира, за да се роди едно ново, по-добро общество.

Промяната, която ни е нужна не е просто избор, тя е единственото ни спасение. Трябва въпреки всичко да си подадем ръце и заедно да направим от България рай. Дедите ни го направиха няколко пъти, ние също можем да го направим, трябва само да го поискаме!




46 коментара:

  1. Моля,кажете нещо за живота на старите българи,живели по земите на днешна Украйна!Културни връзки със тогавшно то население на Украйна,и отношенията между тях!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам няколко работи на тази тема:

      КАКЪВ ЕЗИК Е ГОВОРЕН В СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ?

      http://sparotok.blogspot.nl/2014/11/blog-post_5.html

      НЕИЗВЕСТНИТЕ ТРАКИЙСКИ ЗЛАТНИ МАСКИ

      http://sparotok.blogspot.nl/2014/01/blog-post.html

      СТАРОБЪЛГАРСКИ И ТРАКИЙСКИ ТАМГИ

      http://sparotok.blog.bg/politika/2010/11/14/starobylgarski-i-trakiiski-tamgi.634832

      Изтриване
  2. Добре е, че се започна да се дискутират тези теми. Време беше някои да скъса с Полит-поръчковата история и да се говори с факти. Древните са го мислили и написали, колкото и да е неприятно на широк кръг от полит-историци.
    Поздравления за работата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за подкрепата!

      На фактите полит-историците не могат да се противопоставят, поради тази причина те ги премълчават. Разбира се има много съвестни учени, но те се страхуват да не загубят работата си. Нека не забравяме, че много служители на тотаритарната ДС все още са на високи постове. Страховете на почтените учени са напълно основателни и ще се запазят докато не дойде лустрация за сътрудниците на тоталитарния режим.

      Изтриване
    2. Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц Спароток, и моля Ви не преувеличавайте толкова много влиянието на учените-историци от БАН върху Българската история. Например, преди 30-тина години, нали именно тези учени установиха, че "Черноризец Храбър" е просто една фантасмагория (сп. “Философска мисъл”, кн. 2, 1979 г., стр. 81 – 85). Е и, какво от това? Мислите ли, че учените от БАН не знаят на кого са кръстили селото си шопите от Мусагеница. Е и, какво от това? Фантасмагориите за Българската История се съчиняват другаде, а БАНяджийските ни историци са едни нещастни аватари. Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „руски исторически паметник на старославянски” според РАН. По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес, например прочетете в „Кандит” от Жан-Жак Русо, за българите и техния цар. Когато цял свят ти повтаря, че си „отрепка” е много трудно да запазиш достойнството си.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    3. Нека отговорим на всички заблудени европейци и други като тях с думите на Св Григорий Богослов и да държим главите си изправени, защото един ден цялата истина ще стане явна за всички: "Много лоши неща говориш за мен, любезни. И ако самият ти беше съвършен, може би щях да ти повярвам. Но ако ти си много лош, моля те да казваш за мен още по-лоши неща. Това може да ме направи по-съвършен от всички; прекрасно е да бъдеш ненавиждан от порочните." - Св. Григорий Богослов; а защо да се надяваме че истината ще стане известна на всички: "Такова е свойството на истината, че тя се възвисява и тогава, когато мнозина въстават срещу нея." - Св Йоан Златоуст; и още:
      "Такова е свойството на истината, че колкото повече хората искат да я изменят, толкова тя става по-силна, и просиява чрез това, чрез което искат да я затъмнят." - Св Йоан Златоуст.
      И животът го потвърждава.

      Изтриване
    4. Работя с много европейци и им доказвам всеки ден с ум, с труд, с умение, с поведение и с държание, че сме поне два пъти по-добри от тях. Въобще не ме интересува, какви глупости са говорили и писали, аз гледам официалните статистики, обаче никой от нашите журналисти не ги публикува. Има ги за всяка европейска страна и показват напр., че българите са тези, които правят най-малко престъпления проценто от всички емигранти!
      Сами трябва да се стегнем и да вървим напред!

      Изтриване
    5. В Западна Европа, българите уловени в престъпление са често само по паспорт българи, не и по дух, или самосъзнание.

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Приятно ми е да се запознаем :)

      Ще кажете ли нещо повече за себе си освен името си :)

      Изтриване
    2. Какво лошо прочете или какво те засегна че обиждал нещастник такъв?

      Изтриване
  4. Интересна хипотеза. Искам само да посоча, че и днес гърците наричат Бяло море - Тракийско http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%A0%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%82

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това си е правилното име, за жалост в България то е слабо известно.

      Изтриване
    2. При хипотезите има голяма доза разсъждения и фантасмагории! Хипотеза е и дори лъжа че сме били от Алтай или от иран като няма никакви аргументи за това. А тук наименования на реки, селища местности на юг от България които са на български, това вече не е хипотеза. Ами фолклора ,обичаите, традициите ,носиите?!

      Изтриване
    3. Така е, но като се преъмълчи същественото и вместо това народа бъде затрупан с неясни дани, заблудите се създават лесно.

      Изтриване
  5. Грција од Агамемнон до Александар Велики - изложба 2014 - 2016
    Промотивно видео на изложбата „Грција од Агамемнон до Александар Велики“ во Северна Америка, 2014 - 2016.
    https://www.youtube.com/watch?v=PvE81jz_GGo#t=23

    ОтговорИзтриване
  6. До колко може да се разчита ,че именика на българските князе и царе не е "редактиран" преди появата си и коректно ли е упоменатото там име Коурт. Йеросхимонах Спиридон Габровски използва името Орбат , в " Джакфар Тарихи " се дава името Курбат.Ако упоменатото Коурт в именика е достоверно ,не е ли възможно името на къняза да е Коуртбат като бат е старата българска владетелска титла?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Титлата бат намираме в Бат Баян, а що се касае до Куртбат, такъв вариант не съм срещал. Коментирам само това, което съм видял.

      Изтриване
  7. Аз съм Борис. Следя редовно публикациите Ви. Поздравления за всичко, което сте написали; не съм намерил досега по-задълбочено и подкрепено с факти проучване на нашата древна история. Преди не по-малко от 30 години, ровейки се в книгите, предназначени за изхвърляне от библиотеката на предприятието в което работех, случайно се натъкнах на книжката на д-р Ганчо Ценовь: "КРОВАТОВА БЪЛГАРИЯ". Неговите изводи бяха направо "революционни", но същевременно с това солидно подкрепени с факсимилета от оригинални трудове. А когато фактите говорят и боговете мълчат, нали?!? Просто той е направил там тогавашния корифей Василь Златарски за смях!?! тази малка книжка промени изцяло разбирането ми за нашата древна история. Бих се радвал да чуя Вашето мнение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно тази книга на проф. Ценов ми даде голямо вдъхновение. Тя наистина е революционна и прави на пух и прах старите теории.

      Изтриване
  8. Гореспоменатите твърдения изглеждат все по-вероятни, след като ДНК анализа на българите показа, че в жилите ни тече само тракийска и славянска кръв. Следователно, азиатския произход на прабългарите издиша. На ДНК нищо никаква теория не може да бъде противопоставена. Това са сухите факти българите това сме - тракийци и славяни в едно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип част от днешните славянски народи са потомци на венетите, но самите венети са илирийски народ. Илирите са близки тракийски роднини.

      Май теорията за азиатският произход на българите е създадена от...азиатци.

      Изтриване
    2. Не е така, в България живеят
      Българи - E1b1b - 23,5%
      Траци - I2*+I2a - 20%
      Славяни - R1a - 17%
      осталнати - всеки не повече от 11%

      Изтриване
  9. Павка, каква, според теб, е ролята на албанците в цялата история на Балканския п-в? Те самите се считат за наследници на старите илири, които са роднини на траките. Но техния език не прилича на нито един език от балканските езици. Кога е започнало тяхното латинизиране и изобщо цялата тяхна история си е една голяма мъглявина за мен. Не би ли следвало, ако сме били роднини в древността и сме говорили сходни езици, сега говорите ни да са близки като с чешкия, да речем или полския. Още по-вече, че територията на днешната държава Албания е част от етническата територия на средновековна България 9-13 в. и там официален език е бил българския. Обръщам се към теб, защото ми е известна позицията на официалната ни историография - албанците са илири, а ние сме пришълци азиатци, приели езика на славянското море. Ако успееш да хвърлиш светлина върху тоя въпрос, ще ти бъда безкрайно благодарен. Поздрави.
    Иво Иванов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иво, албанците освен илири са изкарвани и траки :)

      Възможно е албанците да са потомци на старо балканско население, но не илирите, а друга малка и изолирана група.
      Ето това са илирийски думи

      весел-весел
      тертиго-търговец
      дом-дом
      бара-бара
      брев-бръв, мост
      азеро-езеро
      бато-бато, бате,

      Старите славяни и старите българи са едни и същи хора. Каквато е разликата между родопчани и добруджани, такава е и разликата между стари славяни и стари българи.

      Старите славяни са гетите, това е казано няколко пъти от Симоката. Старите българи са мизите, това е повтаряно около 1100 години. Мизи и гети са роднини и са живели в съседство от незапомнени времена.

      Руснаците, поляците, чехите, словаците и т.н. са потомни не на старите славяни, а на венетите...лошото обаче е, че никой не чете.

      Изтриване
  10. Привет, Павеле,

    Искам да попитам две неща...
    Едното е какво мислиш за връзката Кробат (Кроват) и Хорват (Хърват)? Среща се на каменен надпис от 3 век, от района на Боспорското царство -
    https://www.google.bg/search?q=%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80&biw=1280&bih=902&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=M_mPVJXUDcbyUtnNgNgD&ved=0CAYQ_AUoAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=nDl688cgR5RnfM%253A%3BKgbGV1YOJbKe7M%3Bhttp%253A%252F%252Fsamoistina.com%252Fhorovatos.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fsamoistina.com%252Fkubrat.htm%3B425%3B603
    Вторият ми въпрос е - мислиш ли че е имало две личности Кубрат (Кроват) и Кубер в Македония или това всъщност е една личност и тя е Кубер от земите на днешна Македония?
    Поздрави -

    Андрей

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Андрей, на територията на Боспорското Царство има документирани доста тракийски имена. Всъщност едни от най-ранните документирани имена са тракийските Спароток, Рескупорис, Реметалк, Котис, Сефт, Мокус и т.н.

      По принцип името Кубер е много старо, среща се дори в микенски документи - 468 xm 11 (LII) - Kubirijo - Scripta Minoa II, c.181.

      Няма да се учудя, ако през Ранното Средновековие на Балканите е имало не двама, а повече хора с името Кубер.

      Поздрави!

      Изтриване
  11. Хммм, ако брегон значи грижа се на старобългарски, веднага се сещам за един израз "какво те брига?", което значи "какво те е грижа". Пасва по значение. Не знам, в кои краища се използва, но съм го чувал понякога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен лично ми е дадена информация, че се използва в Югозападна България. Дали наистина е така не мога да потвърдя.

      Изтриване
  12. По въпроса за Кроват или Хроват -
    http://balkan1.blog.bg/politika/2010/12/07/prystenayt-na-kubrat.646890

    ОтговорИзтриване
  13. Павле, благодаря от сърце - написал си една кратичка, но много ценна статия ! Нашите уши дълго бяха проглушавани от хан Кубрат. Сега разбирам напълно ясно значението на истинското име и титла княз Кроват = пазител, защитник, покровител / господар на Стара Велика България, благодарение на теб и " Хронология " на Теофан Изповедник. Направил си много прецизни съпоставки с тракийските етноними и тяхното съответствие в старобългарския език - поздравления ! Най - сърдечни приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  14. Симеон_Симеонов

    Здравей,

    Очевидно при имената Кубрат и Кубер може да се търси връзка с глагола κυβερνώ-управлявам,ръководя,кормчия съм.От него произлиза добре познатата ни лат.форма ГУБЕРНАТОР.Още повече,че в изворите за владетеля на българите се използва κύριος.Не е невъзможно точно това да е търсената етимология.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, за Кубер може да се приеме, че означава господар и, че е свързано с пеласгийския глагол κυβερνώ-управлявам.

      Изтриване
  15. Хор Бат е името Павеле….. на пръстена е написано ! заиграй се със факти не със корумпирани имена от хора не говорещи нашият язик…! на ШоПески е ОРбат !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Владо, верно на пръстена пише ΧОРВАТОΥ, но гърците често заменят нашето К с Х както е в случая с Каластра - Хαλαστρα.

      Като излезат повече данни на бял свят, ще е по-лесно да преценим коя е правилната версия.

      Изтриване
  16. Честно казано боли ме да чета тези факти и не защото ги смятам за лъжи,а точно обратното.Разбирам колко от идентичността си сме загубили и колко продължаваме да загърбваме заради предателството на шепа боклуци и национални предатели които предават българщината заради лични облаги. :(

    ОтговорИзтриване
  17. Честно казано боли ме да чета тези факти и не защото ги смятам за лъжи,а точно обратното.Разбирам колко от идентичността си сме загубили и колко продължаваме да загърбваме заради предателството на шепа боклуци и национални предатели които предават българщината заради лични облаги. :(

    ОтговорИзтриване
  18. Народът и Държавата,
    Църквата и Вярата,
    Са непоклатими!

    ОтговорИзтриване
  19. Народът и Държавата,
    Църквата и Вярата,
    Са непоклатими!

    ОтговорИзтриване
  20. Има един босански надпис, където през 12 век е изписано "...Коубратъ жоупанъ..." на босаница т.е редакция на стб. език. Името е било експортна стока или човека е имал наш корен. Не това е важно. Кроват и Кубрат да не различни имена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да дам коментар, без да имам някакви сведения за надписа - къде е публикуван, от кого, кога и т.н.

      Изтриване
  21. http://toshev.blogspot.bg/2015/12/blog-post_15.html

    "Вярно е че Теофан, разказвайки историята с петте сина които не послушали завета на баща си - така популярна у нас, нарича врадетеля "Господарят Кроват", но тъй като разполагаме с два автентични пръстена, на които името е изписано като Хуврат, можем да приемем, че ромейският хронист е допуснал грешка в произношение на име, което за гърците не е разбираемо."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В старите издания на Теофановата хроника, името на бащата на Аспарух е предадено като Кроват. Защо в по-късните издания, а и в научната литература се дават други версии не зная.

      Изтриване